Wasbaar luieren

Wasbare luiers

Wasbare luiers.
Steeds vaker kom je ze tegen en steeds meer mensen gaan over op wasbaar in plaats van wegwerp.

In deze blog zal ik onze ervaring delen en hoe wij ermee zijn begonnen.

 

Tijdens mijn opleiding voor draagconsulent waren er een aantal mede cursisten die wasbare luiers gebruikten. Het kreeg mijn aandacht en we hebben er een beetje over gepraat.
Ook op WhatsApp heb ik later aan hen veel gehad, zoals welke systemen er ongeveer zijn en leerde ik al wat merken kennen.

Zo kwam ik ook op websites die luiers verhuren, op die manier kan je eerst voor een klein bedrag uittesten wat voor luiersysteem en merk het beste bij de jullie past. Wij hebben bij wasbaarwonderland.nl een pakket gehuurd met veel verschillende luiers.

Na de huur periode hebben wij een aantal luiers aangeschaft en zijn nu dus langzaam aan het overgaan op volledig wasbaar luieren. Dit bevalt super.
Wij gebruikende totsbots bamboozles thuis en daar doen we de overbroekjes van thirsties en totsbots overheen.

Dit systeem van luieren hebben wij gekozen omdat het, het minst lekgevoelig is en bekend staat om het tegen houden van de poep explosies. Door het luierpakket wat we hadden gehuurd wist ik ook wat voor pasvorm we nodig hadden voor Jens.

Een klein deel van onze luier verzameling

Voor de poepluiers heb je inlegvellen (wegwerp, of fleece). Hier komt dan de ontlasting op. Die haal je uit de luier en gooi je dan weg. Die van fleece kan je uit-spoelen of schudden boven de wc. Fleece inleggers geven je baby ook een droog gevoel aan de billen.
De ww inleggers waar alleen plas op is gekomen wassen we mee tot ze kapot gaan in de wasmachine, of tot er dus ontlasting op komt, dan gooien wij ze weg.

 

Links is 1 van de overbroekjes, rechts is een pocketluier.

 

Het wassen valt echt mee. Wij hebben nu voor 2 dagen genoeg luiers. Na twee dagen luiers opsparen in de waszak gaan ze in de wasmachine. je hoeft de vieze luiers ook niet meer zoals vroeger uit te koken. De stank vind ik zelf ook echt meevallen, een volle wegwerp luier vind ik meer stinken..

Het drogen van de luiers en boosters duurt de ene keer langer dan de andere keer.
De boosters met een mix van houtskool, microvezel en bamboe komen nog net niet droog uit de wasmachine. De luiers zelf en de bamboe boosters doen er ongeveer 1,5 dag tot 2 dagen over om te drogen.

 

 

Naast dat wasbare luiers goed zijn voor het milieu zijn kindjes die in wasbare luiers zitten ook vaak eerder zindelijk.
Dat is natuurlijk wel per kindje verschillend 😉

Over hoe wij de luiers opbergen ga ik nog een apart artikel schrijven. We zijn namelijk nog bezig met de ideale indeling vinden.

Gwendolyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *